Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto z porzeczkami

Kuchnia SIMPLY

Ciasto z porzeczkami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
  • Jajka, 4 sztuki
  • Olej, 0,5 szklanki
  • Cukier, ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Porzeczki czarne, 2 szklanki
  • Bułka tarta, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Porzeczki myjemy, oczyszczamy i ostawiamy do wyschnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sito. Do suchych składników dodajemy mokre. Delikatnie mieszamy łyżką. Suche porzeczki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piec rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life