Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto z żurawiną

Kuchnia SIMPLY

Ciasto z żurawiną Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Jajka, 3 sztuki
  • Mąka tortowa, 0,5 szklanka
  • Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • Cukier, 1/2 szklanki
  • Żurawina suszona, 0,5 szklanki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mąkę tortową, ziemniaczaną łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy po trochu cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dobrze ubitą pianę łączymy łyżką z przesianą mąką. Delikatnie mieszamy aż do połączenia. Biszkopt przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 40 – 45 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life