Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto ze słodkimi ziemniakami

Kuchnia SIMPLY

Ciasto ze słodkimi ziemniakami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Bataty, 750g
  • Mąka tortowa, 250g
  • Masło, 250g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Cukier, 2/3 szklanki
  • Cukier trzcinowy, 1/2 szklanki
  • Mleko, 1/2 szklanki
  • Zimna woda, 2-3 łyżki
  • Cynamon, 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Skórka pomarańczowa, 1 sztuka
  • Sól, szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy i łączymy z 4 łyżkami cukru. Dodajmy 150 g masła i siekamy nożem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy, aby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Pomarańcze dokładnie parzymy i ścieramy skórkę. Do batatów dodajemy pozostałą część cukru, cukier trzcinowy i waniliowy, cynamon, skórkę pomarańczową, mleko i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy trzepaczką. Formę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, aby można było wyłożyć też brzegi formy. Ciasto dziurkujemy widelcem. Na ciasto wylewamy batatową masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 190 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life