Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Donaty

Kuchnia SIMPLY

Donaty Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 5 szklanek
  • Suche drożdże, 14 g
  • Jajko, 2 sztuki
  • Mleko, 1,5 szklanki
  • Woda, ¼ szklanki
  • Cukier, ½ szklanki
  • Masło, 70 g
  • Rum, 2 łyżki
  • Sól, ½ łyżeczki
  • Tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy. Mieszamy z drożdżami. Masło rozpuszczamy. Mleko i wodę podgrzewamy, aby były letnie. Dodajemy resztę składników. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy. Ciasto powinno mieć około 1 cm grubości. Wycinamy pączki z dziurką w środku. Gotowe, surowe pączki znowu przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Donaty smażymy po obu stronach po 3 minuty, aż uzyskają słoty kolor.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA