Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Kuchnia SIMPLY

Dżem brzoskwiniowy z wanilią Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 180 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Brzoskwinie, 1,5 kg
  • Cukier, 400 g
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Sok i świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • Masło, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 2–3 słoiki. Brzoskwinie wyparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki i kroimy owoce na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz cukier waniliowy, zasypujemy cukrem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i gotujemy przez ok. 2 godziny. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików. Słoiki przekładamy do dużego garnka wypełnionego ciepłą wodą i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Ostrożnie je wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA