Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Dżem z agrestu

Kuchnia SIMPLY

Dżem z agrestu Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Agrest, 1,5 kg
  • Cukier żelujący 3:1, 700g
  • Woda, szklanka

Sposób przygotowania:

Agrest dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut, aż agrest będzie miękki. Przecieramy przez sito, żeby pozbyć się skórek i pestek. Do przetartej pulpy dodajemy cukier żelujący i ponownie gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych, suchych słoików, które mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life