Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kompot gruszkowy

Kuchnia SIMPLY

Kompot gruszkowy Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Gruszki, 4 kg
  • Cukier, 500 g
  • Woda, około 1 L
  • Goździki, 8-10 sztuk

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 4-5 słoików. Gruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cząstki. Wodę podgrzewamy z cukrem. Do słoików wkładamy po kilka kawałków, po 2-3 goździki i zalewamy wodą z cukrem. Słoiki zakręcamy, przekładamy do dużego garnka wyłożonego ścierką i wypełnionego ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. 20 minut (od momentu zagotowania wody). Ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA