Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kuchnia SIMPLY

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Wydrukuj

Składniki:

  • mąka pszenna, 1 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1/3 szklanki
  • zimne masło, 1 opakowanie
  • cukier, 1/2 szklanka
  • żółtka, 4 szt.
  • proszek do pieczenia, ½ łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżeczki
    nadzienie:

  • rabarbar, 500 g
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • cynamon, ½ łyżeczki
    beza:

  • białka, 4 szt.
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej zimne masło, pokrojone w kostkę. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia i cynamon. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulkę. Schładzamy w lodówce przed 2 godziny. Rozwałkowujemy i wylepiamy formę, wcześniej wysmarowaną masłem. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Podpiekamy 20 minut. W między czasie myjemy rabarbar i kroimy go na kawałki o długości ok. 1 cm. Wkładamy do miski, dodajemy mąkę, cynamon i mieszamy. Podpieczone ciasto wykładamy rabarbarem. Następnie ubijamy na sztywno białka. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż będą białe i sztywne. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wykładamy bezę na wierzch, ozdabiamy kilkoma kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy przez około 20 minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i na kolejne 20 minut włączamy termoobieg.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life