Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Leśny mech

Kuchnia SIMPLY

Leśny mech Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 85 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • szpinak, 450 g
  • granat, 1 szt.
  • cukier, ½ szklanki
  • jajka, 3 szt.
  • mąka krupczatka, 2 szklanki
  • olej, szklanka
  • śmietana 36%, 300 ml
  • fix do śmietany, 2 szt.
  • cukier waniliowy,
  • proszek do pieczenia. 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, pozbywamy się nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści. W międzyczasie powoli dolewamy olej, nie przerywając miksowania. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do zaczynu. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, do którego przelewamy gotowe ciasto. Całość wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika na godzinę. W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy fixy i cukier puder. Z upieczonego ciasta odcinamy wierzch, nakładamy śmietanę i posypujemy obficie okruszkami z odkrojonego wcześniej ciasta. Ziarna granatu układamy na wierzch, lekko dociskając je dłonią.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life