Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Lody śmietankowe

Kuchnia SIMPLY

Lody śmietankowe Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mleko, 500 ml
  • Żółtka jajek, 8 szt.
  • Cukier, 150 g
  • Śmietanka 36%, 250 ml

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do momentu, aż zacznie się gotować. W kąpieli wodnej, ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa jest gładka zaczynamy stopniowo dolewać zagotowane mleko, pamiętając cały czas o mieszaniu trzepaczką. Kiedy nasza masa jajeczna zacznie gęstnieć, ściągamy ją z ognia i mieszamy ją do momentu całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy i ostrożnie dodajemy do przestudzonej masy. Całość przelewamy do pojemnika, który nadaje się do przechowywania w zamrażarce. Masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając jednak, by co 30-60 min dokładnie ją przemieszać – będzie to miało wpływ na to, czy lody będą gładkie i kremowe.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA