Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Mandazi

Kuchnia SIMPLY

Mandazi Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 2,5 szklanki
  • Suche drożdże, 2 łyżeczki
  • Cukier, ¼ szklanki
  • Cynamon, ½ łyżeczki
  • Kardamon mielony, ½ łyżeczki
  • Woda letnia, ¼ szklanki
  • Mleko kokosowe, ½ szklanki
  • Jajko, 1 sztuka
  • Sól, ½ łyżeczki
  • Olej rzepakowy, do smażenia
  • Cukier puder, do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, cynamon i kardamon. Następnie wlewamy ciepłą wodę, mleko kokosowe i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Nie powinno się kleić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Ciasto umieszczamy w czystej a następnie wysmarowanej olejem misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy okrągły placek o grubości około 2 cm i kroimy w trójkąty (tak jak pizzę). W garnku nagrzewamy olej. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony aż pączki będą intensywnie brązowe. Posypujemy cukrem pudrem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA