Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Mazurek biszkoptowy

Kuchnia SIMPLY

Mazurek biszkoptowy Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

Na ciasto:

  • mąka pszenna, 100 g
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • masło, 250 g
  • cukier, 250 g
  • jajko, 6 szt.
  • migdały, 100 g

Do dekoracji:

  • dżem truskawkowy
  • lukier kolorowy
  • gotowe ozdoby z lukru

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę, nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno żółtka, mielone migdały i mąki. Po wymieszaniu dodajemy ubite na pianę białka i mieszamy łyżką. Na blachę wykładamy pergamin i wylewamy ciasto o grubości ok. 1,5 cm. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe i wystudzone ciasto kroimy na 4 równe placki, w tym, który będzie na wierzchu, wycinamy okienko. Następnie kolejno smarujemy 2 warstwy dżemem truskawkowym. 3 warstwę smarujemy różowym lukrem i przykrywamy „ramką”. Na widocznej części układamy dekorację: lukrowe kwiaty lub owoce i ozdabiamy lukrowymi napisami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life