Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Mazurek karmelowy – pisanka

Kuchnia SIMPLY

Mazurek karmelowy – pisanka Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 160 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna, 300 g
  • masło, 200 g
  • cukier puder, 80 g
  • jajko, 1 szt.

Dekoracja:

  • puszka masy krówkowej, 1 szt.
  • morele, rodzynki, migdały, orzechy
  • dżem np. porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą w większej misie, zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odkrawamy kawałek i resztę rozwałkowujemy na owalny kształt jajka. Ciasto kładziemy w formę do pieczenia. Z odkrojonego kawałka formujemy paski, którymi wyklejamy brzegi ciasta, dla dekoracji na brzegu robimy małe nacięcia nożem. Następnie rozsmarowujemy dżem na cieście i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, aż do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Pozostawiamy do ostygnięcia. Potem smarujemy tak powstałe ciasto masą krówkową i układamy bakalie, tworząc wzory, jak na pisance.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life