Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Mazurek wielkanocny z owocami kandyzowanymi

Kuchnia SIMPLY

Mazurek wielkanocny z owocami kandyzowanymi Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 100 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • mąka, 300 g
  • masło, 150 g
  • żółtko, 3 szt.
  • cukier puder, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta

Dekoracja:

  • tabliczka deserowej czekolady lub polewa czekoladowa
  • kandyzowane owoce (kostka): pomarańczy, cytryny, ananasa, grejpfruta
  • skórka kandyzowana pomarańczy i cytryny, paski

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia na stolnicy, potem dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy . Wstawiamy przykryte na ok. pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na placek i wykrawamy z niego prostokąt o wymiarach 20×30 cm, a następnie wykładamy nim blachę. Z odkrojonego ciasta formujemy wałeczki, którymi wyklejamy brzegi ciasta, delikatnie dociskając. Wstawiamy gotowe ciasto do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Polewę czekoladową wstawiamy do kąpieli wodnej na ok. 10 minut, aż do uzyskania płynnej masy. Jeśli mamy tabliczkę czekolady deserowej, dodajemy stopniowo kostki do podgrzanego mleka i mieszamy, aż do uzyskania polewy. Gotową polewą smarujemy ostudzone ciasto i układamy na nim kandyzowane owoce: z pasków pomarańczy i cytryny tworzymy kratkę, a w pojedyncze „oczka” układamy kolejno pokrojone w kostkę owoce kandyzowane.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life