Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Miodownik

Kuchnia SIMPLY

Miodownik Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka, 650 g
  • Masło, 250 g
  • Jajka, 3 sztuki
  • Cukier, ½ szklanki
  • Miód, 3 łyżki
  • Soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
  • Mleko, 750 ml
  • Budyń waniliowy, 3 opakowania
  • Cukier waniliowy, 2 opakowania
  • Cukier, 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • Masło, 100 g
  • Czekolada gorzka, 1,5 tabliczki
  • Masło, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następie wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz dodajemy miód. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 5 różnych porcji. Rozwałkowujemy 5 placków. Każdy placek pieczemy po 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy 200 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki oraz żółtka. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 4 porcje. Przekładamy upieczone placki masą budyniową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy łyżkę masła. Łączymy i polewamy ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na minimum 2 godziny, aby ciasto zmiękło.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA