Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Muffiny marchewkowe

Kuchnia SIMPLY

Muffiny marchewkowe Liczba osób: 5
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Marchewka, 4 średnie sztuki
  • Mąka pszenna, 1 ½ szklanki
  • Jajka, 3 sztuki
  • Olej rzepakowy, ¾ szklanki
  • Cukier, ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Cynamon, 2 łyżeczka
  • Mascarpone, 200 g
  • Śmietana kremówka, 200 g
  • Cukier puder, 4 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce jajka ucieramy z cukrem i olejem. Do mokrych składników dodajemy marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i jeszcze raz mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Do formy do muffin wkładamy papilotki. Wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie robimy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Nakładamy na każdą babeczkę.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA