Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pączki z dżemem różanym

Kuchnia SIMPLY

Pączki z dżemem różanym Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 500 g
  • Świeże drożdże, 25 g
  • Cukier, 70 g
  • Żółtko, 2 sztuki
  • Mleko, ¼ szklanki
  • Jajko, 1 sztuk
  • Masło, 100 g
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Spirytus, 40 ml
  • Sól, ½ łyżeczki
  • Marmolada różana, 1 słoik
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Robimy rozczyn. Do miski wsypujemy 3 łyżki mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i drożdże. Rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn, a na koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie formujemy pączki, odrywając kawałki ciasta. Uformowane pączki odstawimy w ciepłe miejsce na około 25 minut. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystudzeniu nadziewamy marmoladą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA