Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pączki

Kuchnia SIMPLY

Pączki Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka tortowa, 500 g
  • Mleko, 1 szklanka
  • Świeże drożdże, 50 g
  • Cukier, 50 g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Żółtko, 4 sztuki
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Olej, 5-6 łyżek
  • Spirytus, 2 łyżki
  • Sól
  • Smalec do smażenia, 4 kostki
  • Marmolada, 200 g
  • Cukier puder, 100 g

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajko łączymy z żółtkami i cukrem i ucieramy na gładką masę. Mąkę łączymy z zaczynem, ubitymi jajkami, olejem i spirytusem. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto około 2 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formujemy pączki i układamy na stolnicy zachowując odstęp. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 20-25 minut. Smalec topimy w garnku. Pączki smażymy, aż będą złote z oby dwóch stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewamy marmeladą i posypujemy cukrem pudrem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA