Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sernik wielkanocny

Kuchnia SIMPLY

Sernik wielkanocny Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ser twarogowy na sernik, 1 kg
  • Jajka, 5 sztuk
  • Śmietana 18%, 300 ml
  • Śmietana kremówka, 200 ml
  • Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • Cukier, 150 g
  • Cukier waniliowy, 2 opakowania
  • Herbatniki, 220 g
  • Masło, 100 g
  • Rodzynki, ½ szklanki
  • Czekolada, ½ tabliczki

Sposób przygotowania:

Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy na drobno. Przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy tortownicę. Wyrównujemy spód za pomocą łyżki. Ser mieszamy dokładnie z obiema śmietanami. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka miksujemy z serem. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz mieszamy. Wsypujemy rodzynki. Przekładamy gotową masę na spód z herbatników. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, po czym zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy jest płynna to polewamy sernik.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA