Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sernik z bezową chmurką

Kuchnia SIMPLY

Sernik z bezową chmurką Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • Miękkie masło, 50 g
  • Cukier, 50 g
  • Jajko, 1 szt.
  • Mąka, 60 g
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Masa serowa:

  • Tłusty twaróg, 500 g
  • Śmietana kremówka 30%, 300 ml
  • Cukier, 250 g
  • Cukier waniliowy, 3 łyżeczki
  • Jajka, 4 szt. + 2 żółtka
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa, 3 łyżki
  • Rodzynki, 100 g

Beza:

  • 2 Białka jajek
  • Cukier, 100 g
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuści. Jajko i cukier miksujemy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Następnie przygotowujemy masę serową. Do jednej misy wykładamy wszystkie składniki oprócz mąki i jajek i miksujemy. Do drugiej miski wybijamy wszystkie jajka. Kiedy masa stanie się bardziej jednolita, dodajemy powoli jajka i dalej miksujemy. Potem dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto i wkładamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy dalej ok. 50 minut.

Chwilę przed końcem pieczenia przygotowujemy masę bezową. Białka jajek ubijamy powoli, dodając stopniowo po łyżce cukru i cały czas dokładnie mieszając. Przed końcem ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wyjmujemy sernik z piekarnika i dokładnie smarujemy bezą wierzch oraz częściowo brzegi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy sernik jeszcze przez 30 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life