Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sernik z gruszką

Kuchnia SIMPLY

Sernik z gruszką Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Gruszka, 2 sztuki
  • Mąka tortowa, 1 1/2 szklanki
  • Masło, kostka
  • Cukier, 1/4 szklanki
  • Żółtko, 2 sztuki
  • Proszek do pieczenie, 1 łyżeczka
  • Ser mielony, 1/2 kg
  • Cukier puder, 1/2 szklanki
  • Jajka, 2 sztuki
  • Budyń śmietankowy, 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Dodajemy połowę schłodzonego masła i siekamy nożem. Do posiekanego ciasta dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Drugą połowę masła ucieramy z cukrem, używając miksera. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec masę serową miksujemy z budyniem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy na plastry i układamy na dnie i ściankach formy. Dokładnie łączymy i dociskamy. Na ciasto dodajemy 1/3 masy serowej, na której układamy gruszki. Zalewamy pozostałą częścią masy serowej. Pieczemy 50 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life