Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Szarlotka z orzechowa kruszonka

Kuchnia SIMPLY

Szarlotka z orzechowa kruszonka Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 3,5 szklanki
  • Orzechy włoskie, 2 szklanki
  • Masło, 1 kostka
  • Cukier puder, 1 szklanka
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Jajko, 1 sztuka
  • Żółtko, 2 sztuki
  • Śmietana 18%, 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Jabłka, 1,5 kg
  • Cynamon, 2 łyżeczki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier waniliowy i masło. Siekamy nożem. Dodajmy jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na części: 3/4 wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki, 1/4 łączymy z posiekanymi orzechami i również wkładamy do lodówki. Ciasto schładzamy przez minimum godzinę. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cynamonem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem. Na cieście rozkładamy jabłka. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na warstwę jabłek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life