Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta cytrynowa

Kuchnia SIMPLY

Tarta cytrynowa Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 250 g
  • Masło, 200 g
  • Drobny cukier, 200 g
  • Zimna woda, 300 ml
  • Jajko, 4 sztuki
  • Sól
  • Cytryna, 4 sztuki
  • Mąka ziemniaczana, 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy 150 g masła, cukier , 1 jajko i 50 ml wody. Siekamy zimnym nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami grochu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie i bezę. Do miseczki wlewamy pół szklanki wody i wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3 żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałą część masła rozpuszczamy. Do masła dodajemy resztę wody, a następnie mieszankę cytrynową. Gotujemy do zgęstnienia. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przekładamy na upieczony spód. Pozostałe białka wraz z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]