Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta śliwkowa

Kuchnia SIMPLY

Tarta śliwkowa Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • Olej z pestek winogron, 1/2 szklanki
  • Cukier trzcinowy, 4 łyżki
  • Woda, 1/3 szklanki
  • Śliwki, 2 kg
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Dodajemy wodę i olej. Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestudzenia. Śliwki kroimy w połówki, usuwamy pestki. Owoce układamy na wystudzonym spodzie. Posypujemy cynamonem. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temapraturze 180 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA