Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta z dynią

Kuchnia SIMPLY

Tarta z dynią Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka tortowa, 180 g
  • Masło, 100 g
  • Cukier puder, 2 łyżki
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Jajko, 5 sztuka
  • Dynia, 2 kg
  • Ricotta, 500 g
  • Skórka z pomarańczy, 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • Cukier, 2/3 szklanki
  • Cynamon, ¼ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, ¼ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na części i usuwamy pestki. Kładziemy skórką do doły i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Zostawiamy do wystudzenia. Podczas, gdy dynia stygnie przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i cukier puder przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier waniliowy oraz pokrojone w małą kostkę masło. Siekamy ciasto nożem. Dodajemy jedno jajko i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowane ciasto przenosimy na wałku do formy. Tartę obciążamy ziarnami fasoli lub grochu. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.  Upieczoną dynię obieramy i robimy puree. Do miski wkładamy ricottę, skórkę ziemniaczaną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na wolnych obrotach miksera. Podczas miksowania dodajemy po jednym jajku. Puree przyprawiamy cynamonek i gałką. Dodajemy do sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż masa będzie całkowicie ścięta.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA