Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tort bezowy z owocami

Kuchnia SIMPLY

Tort bezowy z owocami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

Beza

  • Białka z jajek, z 7 szt.
  • Drobny cukier, 500 g
  • Skrobia ziemniaczana, 2 łyżki
  • Sok z cytryny, 2 łyżki

Krem

  • Serek mascarpone, 250 g
  • Śmietanka 30%, 300 ml
  • Cukier puder, 2 łyżki

Frużelina owocowa

  • Truskawki, maliny, jagody i porzeczki, łącznie 300 g
  • Żelatyna, 1 ½ łyżeczki
  • Cukier, ½ szklanki
  • Sok z cytryny, 1 łyżka
  • Skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru. Dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny, miksujemy jeszcze przez 1-2 min, aż piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni C, a w międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujmy 3 okręgi o średnicy 16 cm. Pianę z białek wykładamy na blachę w miejsce okręgów i formujemy blaty podobnej grubości. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy spody przez 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy przez kolejne 90 min. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Schłodzony serek i śmietanę ubijamy na gładki krem, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy przez ok 1 min. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. W małym rondelku mieszamy owoce i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż cukier rozpuści się całkowicie, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i skrobię rozpuszczoną w 1 łyżce wody, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, dolewamy ją do owoców i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, frużelina powinna w tym czasie zgęstnieć. Krem i frużelinę dzielimy na 3 równe części. Pierwszy blat bezowy smarujemy kremem, wykładamy porcję frużeliny i przykrywamy drugim blatem bezowym i powtarzamy kolejne kroki. Na koniec tort warto udekorować świeżymi owocami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA