Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tort marchewkowy

Kuchnia SIMPLY

Tort marchewkowy Liczba osób: 10
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto

  • Mąka kokosowa, ¾ szklanki
  • Jajka, 10 szt.
  • Marchew, 4 duże szt.
  • Suszone morele, 10 szt.
  • Miód, 2 łyżki
  • Cynamon, 1 łyżka
  • Imbir, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, ¾ łyżeczki
  • Sól, ½ łyżeczki
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Olej kokosowy, 200 ml

Krem

  • Twarożek do serników, 500 g
  • Miód, 3 łyżki
  • Sól, szczypta
  • Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Marchewki trzemy na drobnej tarce. Morele zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie blendujemy je z kilkoma łyżkami wody na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki – mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce miksujemy jajka z masą morelową, miodem i olejem kokosowym. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy marchewkę i ponownie dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza, a w międzyczasie przelewamy ciasto do dwóch takich samych foremek (ok. 20 cm średnicy) dokładnie nasmarowanych olejem kokosowym. Ciasto pieczemy ok. 35 minut. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem – twarożek przekładamy do dużej miski, dodajemy miód i dokładnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową, po czym dokładnie mieszamy. Przygotowany krem odstawiamy do lodówki, do czasu aż upieczone blaty będą całkowicie przestudzone. Dzięki temu krem będzie bardziej zwarty, co ułatwi nam dekorowanie. Jeden blat ciasta przekładamy na duży talerz albo paterę i rozsmarowujemy na nim ok. 1/3 kremu. Na to kładziemy drugi blat i smarujemy pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Ozdabiamy wedle uznania np. drobno posiekanymi orzechami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA