Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tort pistacjowo – chałwowy

Kuchnia SIMPLY

Tort pistacjowo – chałwowy Liczba osób: 8
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

Biszkopt

  • Jajka, 5 szt.
  • Drobny cukier, 2/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana, ½ szklanki
  • Mąka kukurydziana, ½ szklanki
  • Pasta pistacjowa, 1 łyżeczka

Krem chałwowy

  • Serek mascarpone, 250 g
  • Śmietanka 30%, 100 ml
  • Chałwa waniliowa, 100 g

Krem pistacjowy

  • Serek mascarpone, 250 g
  • Śmietanka 30%, 100 ml
  • Pasta pistacjowa, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru. Kiedy piana ma odpowiednią konsystencję, dodajemy po jednym żółtku ostrożnie mieszając. Na sam koniec dodajemy pastę pistacjową. Kiedy masa jest już gładka, dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy ciasto, uważając, aby piana nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 35-45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. W dwóch oddzielnych miskach przygotowujemy krem chałwowy i pistacjowy. W tym celu w jednej misce miksujemy serek, śmietankę i pokruszoną chałwę, a w drugiej serek, śmietankę i pastę pistacjową. Przestudzony biszkopt dzielimy na 4 równe spody. Kremem chałwowym przekładamy wszystkie blaty – nie smarujemy nim jednak wierzchu tortu. Przygotowany tort pokrywamy w całości kremem pistacjowym. Na koniec możemy tort dowolnie udekorować np. posiekanymi pistacjami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA