Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tort Raffaello

Kuchnia SIMPLY

Tort Raffaello Liczba osób: 10
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

Biszkopt

  • Jajka, 6 dużych szt.
  • Drobny cukier, 150 g
  • Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna, 170 g
  • Masło, 40 g

Krem kokosowy

  • Śmietanka kremówka 36%, 300 ml
  • Śmietanka kokosowa, 250 ml
  • Biała czekolada, 200 g
  • Serek mascarpone, 350 g
  • Wiórki kokosowe, 100 g

Do nasączenia

  • Likier Amaretto, 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tortu zaczynamy od zrobieniu kremu kokosowego, który powinien leżakować w lodówce przynajmniej 12 godz. Śmietankę kokosową i kremówkę podgrzewamy w rondelku do wrzenia, po czym ściągamy z palnika. Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę i czekamy kilka minut, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Powstały sos mieszamy dokładnie, aż będzie całkowicie gładki. Czekamy, aż sos wystygnie, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Do schłodzonego sosu dodajemy serek i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę mieszamy. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej, jajka najlepiej pół godziny wcześniej wyciągnąć z lodówki i ogrzewać w misce z gorącą wodą. Pilnujemy, aby wystudzoną wodę wymieniać na gorącą. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Do dużej miski wbijamy ogrzane jajka, dodajemy cukier i wanilię. Ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę. Łyżkę masy jajecznej, dodajemy do ostudzonego masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec dodajemy masło zmieszane z odrobiną masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt ostawiamy do wystudzenia, a następnie dzielimy go na 3 równe blaty. Każdy z blatów dokładnie nasączamy likierem, po czym warstwa po warstwie przekładamy kremem. Złożony tort pokrywamy dokładnie pozostałym kremem. Na koniec możemy tort udekorować np. wiórkami kokosowymi, czy płatkami migdałów.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA