Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tort z kapustą

Kuchnia SIMPLY

Tort z kapustą Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 100 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mąka, 200 g
  • masło, 125 g
  • kapusta biała, 250 g
  • mięso mielone, 300 g
  • pomidory, 2 szt.
  • śmietana, 250 ml
  • jajko, 2 szt.
  • starty ser mozzarella, 50 g
  • olej, 4 łyżki
  • pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka, masło, odrobinę wody i szczyptę soli wrzucamy do miski, zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Kapustę szatkujemy na drobno, w międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem 5 minut, a następnie przyprawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, oddzielamy mały kawałek i rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wykładamy tortownicę natłuszczoną oliwą, dokładnie wyklejając brzegi. Pozostałą część należy rozwałkować na cienki, okrągły placek, który posłuży jako przykrycie. Na ciasto w tortownicy wykładamy mięso z kapustą, na to pomidory pokrojone w cienkie plastry. Śmietanę i jajka mieszamy, łączymy z serem i przyprawiamy, po czym zalewamy ciasto powstałym sosem (musi być gęsty). Na wierzch kładziemy wcześniej przygotowany placek. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life