Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Truskawkowe semifreddo

Kuchnia SIMPLY

Truskawkowe semifreddo Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • jajko, 1 szt. + dodatkowe 2 żółtka
  • cukier, 150 g
  • cukier wanilinowy, 1 łyżka
  • śmietanka kremówka 30%, 1 torebka 125 ml
  • truskawki, 350 g

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajko, wrzucamy żółtka, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie miskę kładziemy na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijamy pianę na parze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy masę do ostygnięcia. W międzyczasie truskawki miksujemy na mus. W osobnej misce ubijamy śmietankę na pianę, dodajemy ją wraz z truskawkami do wystudzonej masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do okrągłej, silikonowej formy (tortownica) i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Po zamrożeniu deser zawijamy szczelnie folią spożywczą. Aby wyłożyć semifreddo na talerz, umieszczamy tortownicę na chwilę w gorącej wodzie.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life