Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Wiśnie w syropie

Kuchnia SIMPLY

Wiśnie w syropie Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Wiśnie, 3 kg
  • Woda, 250 ml
  • Cukier, 500 g
  • Goździki, łyżeczka
  • Cynamon, łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 7–8 słoików. Wiśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do wyparzonych słoików (nie uciskamy). Wodę gotujemy z cukrem, goździkami i cynamonem. Takim syropem zalewamy wiśnie w słoikach mniej więcej do ¾ wysokości. Słoiki zakręcamy, przekładamy do dużego garnka wyłożonego ścierką i wypełnionego ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. 20 minut (od momentu zagotowania wody). Ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA