Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Aromatyczna karkówka z grilla marynowana

Kuchnia SIMPLY

Aromatyczna karkówka z grilla marynowana Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • sól czosnkowa
  • czerwona słodka papryka

Marynata:

  • 1 butelka (0,5 l) ciemnego piwa (najlepszy będzie porter lub stout)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego lub spadziowego)
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 3-4 liście laurowe

Zaprawa do smarowania:

  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry, które nacieramy niewielką ilością soli czosnkowej i pieprzu oraz czerwoną słodką papryką, a następnie posypujemy rozkruszonymi ziołami i układamy w odpowiednio głębokim naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mięso piwem i miodem, po czym przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki.

Nazajutrz przygotowujemy zaprawę do smarowania. W tym celu wyciskamy czosnek i mieszamy z piwem i olejem. Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, osuszamy lekko, po czym smarujemy przygotowaną uprzednio zaprawą. Nasmarowane plastry mięsa układamy na grillu i pieczemy na złoty kolor, obracając je w czasie pieczenia i smarując resztą zaprawy. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw (alternatywnie mogą być warzywa grillowane lub pieczone w folii, np. papryka, bakłażan, cukinia) i ćwiartkami pieczonych ziemniaków z rozmarynem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life