Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pizza serowa z jajkiem i rukolą

Kuchnia SIMPLY

Pizza serowa z jajkiem i rukolą Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna, 250 g
  • ciepła woda, 100 ml
  • drożdże, 10 g
  • sól, 1 łyżeczka
  • cukier, szczypta
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka

Sos pomidorowy:

  • pomidory bez skóry, 1/2 puszki
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki

Nadzienie:

  • ser żółty, 200 g
  • jajko, 2 szt.
  • garść liści rukoli

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 50 ml ciepłej wody, cukru i 2 łyżek mąki. Po rozmieszaniu odstawiamy pojemnik z rozczynem do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. W międzyczasie przesiewamy mąkę do średniej miski, dodajemy sól, potem wyrośnięte drożdże, oliwę oraz pozostałą część ciepłej wody i wyrabiamy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie można przygotować sos pomidorowy. Pomidory wraz z oliwą zagotowujemy, potem dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu.
Następnie przygotowujemy spód pizzy. Ciasto wyjmujemy z miski, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek. Kładziemy ciasto na formę, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy rukolą oraz startym wcześniej serem. Na wierzch pizzy wybijamy dwa całe jajka. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, aż do zrumienienia brzegów.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life