Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Polędwica wieprzowa z sosem pieczarkowym

Kuchnia SIMPLY

Polędwica wieprzowa z sosem pieczarkowym Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa, ok. 400 g
  • Pieczarki, 300 g
  • Wywar warzywny lub bulion z kostki, 500 ml
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn
  • Mąka, 2 łyżki
  • Pieprz, sól do smaku
  • Słodka papryka czerwona, mielona

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy i kroimy na średniej grubości plastry. Potem lekko je przyklepujemy dłońmi i posypujemy z każdej strony pieprzem, papryką oraz solą. Rozgrzewamy na głębokiej patelni i na średnim ogniu oliwę z oliwek i nakładamy mięso. Jak tylko się trochę podpiecze, do mięsa dolewamy bulionu i dalej na średnim ogniu dusimy pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy pieczarki. Myjemy i obieramy je ze skóry, a następnie kroimy w plastry. Gotowe pieczarki wrzucamy do mięsa wraz ze szczyptą rozmarynu, i pod przykryciem dusimy aż mięso stanie się miękkie i kruche (ok. 40 minut). Po tym czasie dodajemy dwie łyżki mąki aby zagęścić sos. Polędwiczki podajemy z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life