Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sałatka z soczewicy z jajkiem

Kuchnia SIMPLY

Sałatka z soczewicy z jajkiem Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Pierś z kurczaka, 1 sztuka
  • Jajko, 3 sztuki
  • Soczewica zielona, 1/2 szklanki
  • Fasolka szparagowa zielona, 200g
  • Miód, 1 łyżka
  • Majonez, 2 łyżki
  • Musztarda, 2 łyżki
  • Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki
  • Olej, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garna, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy 25-30 minut aż będzie miękka. Fasolkę zieloną myjemy, wkładamy do garnka i solimy. Gotujemy 15-20 do miękkości. Jajka gotujemy na pół twardo. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierś z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy sos. Miód, majonez, musztardę, sok z cytryny i pieprz cayenne wkładamy na słoika i energicznie potrząsamy do połączenia wszystkich składników. W misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, fasolkę i pierś z kurczaka. Mieszamy. Przed podaniem dodajemy jajko pokrojone w ćwiartki i polewamy sosem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life