Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta z pieczarkami

Kuchnia SIMPLY

Tarta z pieczarkami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna  300g
  • masło   1/4 kostki
  • drożdże    1/2 kostki
  • cukier  2 łyżki
  • 1 żółtko
  • sól
  • woda

Farsz/nadzienie:

  • pieczarki  ok. 0,5 kg
  • jajka 2 szt.
  • jogurt naturalny  1 opak. 250 ml
  • sól, pieprz, vegeta do smaku
  • ser żółty ok. 250 g

Sposób przygotowania:

Z cukru, wody, łyżeczki mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na ok. 10-15 min. W rondelku podgrzewamy masło do momentu, aż się rozpuści. Przesiewamy do dużej miski mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli, rozczyn i roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 min. Formę na tartę smarujemy masłem, następnie rozwałkowanym wcześniej ciastem wygniatamy ją po brzegi. Odstawiamy do lodówki. Przekrojone na połówki pieczarki obsypujemy vegetą i obsmażamy. Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami. Na ciasto wykładamy pieczarki, zalewamy jogurtem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life