Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Avgolemono (zupa cytrynowa)

Kuchnia SIMPLY

Avgolemono (zupa cytrynowa) Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Bulion drobiowy, 2 litry
  • Mięso z kurczaka, 1/2 szklanki
  • Żółtka, 5 sztuk
  • Ryż, 1/3 szklanki
  • Sok z cytryny, 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy do miękkości we wrzącej wodzie. Bulion drobiowy zagotowujemy w dużym garnku. W międzyczasie, w małym garnuszku dokładnie roztrzepujemy żółtka. Do roztrzepanych żółtek, cały czas mieszając, wlewamy pół kubka gorącego bulionu. Następnie wymieszane jajka wlewamy do dużego garnka. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, aż zupa zgęstnieje, a żółtka całkowicie się zetną. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy ryż, pokrojone mięso, zalewamy zupą cytrynową i posypujemy pietruszką.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life