Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

Kuchnia SIMPLY

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • bakłażan, 2 szt.
  • kasza pęczak, 1/4 szklanki
  • marchewka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1/2 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odkrajamy kapelusze bakłażanom i wydrążamy środek, który kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Lekko solimy i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa: startą na grubych okach marchewkę, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, przecier i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy i delikatnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez 5 minut. Następnie farsz nakładamy do wydrążonego bakłażana i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life