Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Burgery z grilla

Kuchnia SIMPLY

Burgery z grilla Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mięso mielone (najlepiej z antrykota), 600 g
  • bułki hamburgerowe, 4 szt.
  • ser żółty, 4 plastry
  • ogórki konserwowe, 2 szt.
  • pomidor malinowy, 1 duża szt.
  • sałata rzymska, 4 liście
  • ulubione kiełki
  • olej słonecznikowy
  • musztarda i ketchup
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przekładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Przygotowane mięso dzielimy na 4 równe porcje, po czym z każdej formujemy okrągły kotlet wielkością zbliżony do bułki. Kotlety układamy na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie, smażymy po ok. 5 min z każdej strony. Gotowe kotlety ściągamy z grilla, a na wierzch każdego z nich kładziemy plaster sera. Odstawiamy na jakiś czas, żeby mięso miało czas odpocząć, a ser lekko się roztopił na gorącym mięsie. Przekrojone bułki hamburgerowe układamy na ruszcie i opiekamy przez 1 min. Dolną część bułki smarujemy musztardą. Na wierzchu kładziemy plastry ogórka, a następnie kotlet z serem. Dodajemy plaster pomidora, trochę kiełków i liść sałaty. Na sam koniec polewamy ketchupem i przykrywamy górną częścią bułki. Burgery podajemy zaraz po przygotowaniu.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA