Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Burgery z soczewicy

Kuchnia SIMPLY

Burgery z soczewicy Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Soczewica zielona, 1,5 szklanki
  • Otręby owsiane, 2 łyżki
  • Pomidor, 1 sztuka
  • Sałata, 4 liście
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 4 ząbki
  • Jajko, 1 sztuka
  • Jogurt naturalny, 200 ml
  • Koperek, 1/4 pęczka
  • Chili, 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Bułka, 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodę. Gotujemy około 25-30 minut do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do soczewicy i blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy otręby owsiane i jajko. Przyprawiamy chili i solą. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni grillowej z obu stron. Przygotowujemy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą do smaku. Bułki przekrawamy na pół. Na każdej bułce układamy plaster sałaty, usmażonego burgera, sos i pokrojonego w plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life