Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chińskie pierożki dim sum

Kuchnia SIMPLY

Chińskie pierożki dim sum Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 75 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mąka pszenna, 250 g
  • jajko, 1 szt.
  • woda, 100 ml
  • sól, szczypta
  • pierś z kurczaka, 300 g
  • por, ¼ szt.
  • cebula, ½ szt.
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • pieprz ziołowy, szczypta

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto na pierożki. Wsypujemy do miski mąkę, na środku robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Dodajemy sól i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą, po czym zagniatamy aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy kulkę i odstawiamy na 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy na drobne kawałki, siekamy pora i cebulę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do miseczki. Siekamy szczypiorek, dodajemy sos sojowy i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i je rozwałkowujemy. Przygotowujemy kwadraty z ciasta o boku 6 cm. Na wierzch układamy po 1 łyżce nadzienia. Sklejamy jak uszka. Gotujemy na parze przez ok. 10 minut. Pierożki możemy podawać z sosem sojowym.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life