Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chłodnik litewski

Kuchnia SIMPLY

Chłodnik litewski Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • botwinka, 1 pęczek
  • bulion, 2 szklanki
  • maślanka, 1 litr
  • ogórki gruntowe, 4 sztuki
  • koperek, 0,5 pęczka
  • szczypiorek, 0,5 pęczka
  • rzodkiewka, 10 sztuk
  • cytryna, 0,5 sztuki
  • czosnek, 2 – 3 ząbki
  • jajka, 4 sztuki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę dokładnie myjemy. Korzenie obieramy. Buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałeczki. Liście siekamy. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min. do miękkości. Zakwaszamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do ostudzenia. Obrane ze skórki ogórki oraz rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Do zimnego wywaru wlewamy maślankę. Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life