Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chłodnik litewski

Kuchnia SIMPLY

Chłodnik litewski Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • kefir, 250 ml
  • zsiadłe mleko, 250 ml
  • śmietana, 18%, 250 ml
  • botwinka, pęczek
  • burak, 3 małe
  • ogórek świeży, 1 szt.
  • rzodkiewka, pęczek
  • szczypiorek, pęczek
  • czosnek, ząbek
  • ocet winny, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Botwinkę i buraki myjemy, a następnie obieramy. Botwinkę kroimy w drobną kostkę, a buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy warzywa taką ilością wody, aby przykryła warzywa i doprawiamy całość solą i cukrem do smaku. Gotujemy do momentu wrzenia, dodajemy ocet i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę, kefir i zsiadłe mleko mieszamy razem, dodajemy do tego startą na tarce rzodkiewkę i ogórka (przed tym należy dokładnie umyć warzywa, aby zetrzeć je w skórkach). Mieszamy całość i dodajemy do chłodnego wywaru. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do zupy i delikatnie mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki. W międzyczasie siekamy szczypiorek. Podawać mocno schłodzony, posypany szczypiorkiem. Opcjonalnie można dodać cząstki ugotowanego jajka.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life