Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chowder kukurydziany

Kuchnia SIMPLY

Chowder kukurydziany Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Kukurydza, 2 kolby
  • Papryka, 0,5 sztuki
  • Boczek wędzony, 4 plasterki
  • Ziemniaki, 2 sztuki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 2 sztuki
  • Mąka, 1/4 szklanki
  • Bulion drobiowy, 4 szklanki
  • Masło, 1 łyżeczka
  • Śmietana 30%, szklanka
  • Chili w proszku, 1/4 łyżeczki
  • Liść laurowy, 1 sztuka
  • Szczypiorek, 1/4 pęczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nasiona kukurydzy odcinamy od kolby za pomocą ostrego noża. Kolb nie wyrzucamy. Boczek kroimy w paski. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy boczek, aż będzie rumiany. Zdejmujemy go z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli a papryka będzie miękka. Smażące się warzywa posypujemy 1 łyżką mąki. Podsmażamy jeszcze minutę. Bulion wylewamy do ganka, podgrzewamy i wkładamy kolby. Przekładamy warzywa z patelni i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę ziemniaki, chili i liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15 minut, po czym usuwamy kolby kukurydzy i wlewamy śmietanę i dodajemy podsmażony boczek. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life