Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Curry z ciecierzycą

Kuchnia SIMPLY

Curry z ciecierzycą Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ciecierzyca, 3/4 szklanki
  • Mleko kokosowa, 1 puszka
  • Pomidory w puszcze, 1 puszka
  • Chili w proszku, 1/2 łyżeczki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Kolendra mielona, 1 łyżeczka
  • Kumin mielony, 1 łyżeczka
  • Kurkuma, 1 łyżeczka
  • Cynamon, 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny, 1 łyżka
  • Olej, 1 łyżka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę kilkakrotnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i odstawiamy na minimum 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wylewamy wodę, w której ciecierzyca się moczyła. Zalewamy czystą wodą, wsypujemy resztę sody oczyszczonej i gotujemy około 1 godziny. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, do której dodajemy chilli, kolendrę, kurkumę, cynamon i kumin. Ugotowaną ciecierzycę zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy cebulę z przyprawami i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu 30-40 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life