Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Domowy burger z krewetkami

Kuchnia SIMPLY

Domowy burger z krewetkami Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mięso wołowe, 600 g
  • krewetki tygrysie, 12 szt.
  • sałata, ok. 100 g
  • ser mozzarella, 150 g
  • jajko, 1 szt.
  • masło, 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej do smażenia
  • mieszanka przypraw do mięs, 1 łyżeczka
  • bułka do hamburgerów pełnoziarnista, 4 szt.
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy pieprzem, przyprawami i roztartym czosnkiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitem o grubych oczkach. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy jajko i mieszamy dokładnie całość. Formujemy kotleciki, o wadze ok. 150 g i odstawiamy. Obieramy krewetki z pancerzyków i oczyszczamy je. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki
i czosnek i podsmażamy ok. 3 minuty. Potem rozgrzewamy patelnię, posypujemy przygotowane burgery solą i układamy na gorącym oleju. Smażymy ok. 4 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty, aż się zrumienią (podczas podsmażania kładziemy na nich plastry mozarelli, aby się roztopiła). Bułki rozkrawamy na pół, podgrzewamy w piekarniku i kładziemy na nich sałaty, oraz gotowe burgery, 3 krewetki i kolejną warstwę sałaty.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life