Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Falafel

Kuchnia SIMPLY

Falafel Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ciecierzyca sucha, 400 g
  • Cebula, 2 sztuki
  • Czosnek, 4 ząbki
  • Pietruszka zielona 1/2 pęczka
  • Kolendra świeża, 1/2 pęczka
  • Papryka słodka, 1 łyżeczka
  • Papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • Kumin, 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny, 2 łyżki
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Sól, 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę kilkakrotnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnkabi odstawiamy na minimum 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wylewamy wodę, w której ciecierzyca się moczyła. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Blendujemy na grubą masę. Zieloną pietruszkę i kolendrę siekamy. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ciecierzycy. Doprawiamy resztą przypraw. Mieszamy i formujemy zgrabne kulki. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life