Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Focaccia

Kuchnia SIMPLY

Focaccia Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 500 g
  • Świeże drożdże, 10 g
  • Sól, 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • Ciepła woda, 1 szklanka
  • Oliwki czarne, według uznania
  • Cukier, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z 3 łyżkami ciepłej wody, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy przez sito. Łączymy z oliwą z oliwek, drożdżami i resztą ciepłej wody. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Ciasto wałkujemy na blasze na placek o 30 cm średnicy i grubości około 1 cm. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia około godziny. Oliwki kroimy na plasterki, mieszamy z łyżką oliwy i posypujemy wyrośnięte ciasto. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut na złoty kolor.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA