Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Gazpacho

Kuchnia SIMPLY

Gazpacho Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • pomidory, 600 g
  • cebula, 1 szt.
  • papryka, 1 szt.
  • ocet jabłkowy, 2 łyżki
  • chleb pszenny, 3 kromki
  • oliwa, 5 łyżek
  • czosnek, 4 ząbki
  • sól morska drobna, 1 łyżeczka
  • zimna, przegotowana woda, 400 ml

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Kromki chleba rwiemy na drobne kawałki, dodajemy czosnek
i oliwę, a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy przegotowanej wody
i odstawiamy na ok. 15 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki (wykrawamy środek). Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion, cebulę kroimy na mniejsze kawałki, wszystko blendujemy. Następnie dodajemy pastę, ocet i wodę i miksujemy kilka minut. Gotowe gazpacho przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone, opcjonalnie ze śmietaną.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life